Fizyka
Lukas:
Qulka wzywam Cię !
24 mar 00:26
Lukas:
Prędkość własna łódki wynosi v1, a prędkość nurtu rzeki o szerokości d i równoległych
brzegach wynosi v2. Jaki jest najkrótszy czas, w którym łódka (poruszająca się ruchem
jednostajnym prostoliniowym) przepłynie w poprzek rzeki?
Mogę prosić o pomoc w zrozumieniu+rysunek ? Wiem, że późna pora ale próbuje zrozumieć tą fizykę
24 mar 00:28
Qulka: jestem
24 mar 00:28
Lukas:
Pomożesz studenciakowi ?
24 mar 00:30
Qulka:

podejrzewam że najkrótszy będzie jak popłynie prostopadle
24 mar 00:32
Qulka: ale jeszcze chwilę podumam
24 mar 00:33
Braun:
Twierdzenie Pitagorosa załatwi sprawę.
24 mar 00:40
Jacek: Moim zdaniem v1 prostopadłe do v2. Liczy się składowa prędkości zgodna z kierunkiem
"szerokości"
24 mar 00:40
Qulka: nie.. chyba jednak ona ma popłynąć prostopadle bo to co ją zniesie to i tak w tym czasie co
porusza się do przodu
24 mar 00:42
Qulka:

też właśnie zauważyłam że czas znoszenia to czas płynięcia do przodu więc nie wpływa
24 mar 00:44
Lukas:
?
24 mar 00:46
Qulka: najszybciej będzie jak v1 jest prostopadle do brzegu wtedy cała prędkość idzie na posuwanie
łódki do przodu bo i tak to co go zniesie nie zabiera ani nie dodaje mu czasu
24 mar 00:49
Qulka: dopiero jak w poleceniu jest że ma dopłynąć dokładnie naprzeciwko to wtedy kosztem czasu trzeba
płynąć skosem
24 mar 00:50
Lukas:
Ok, a jak teraz to policzyć ?
24 mar 00:53
Qulka: t=d/v1
24 mar 00:54
Lukas:
A z czego to wynika ?
24 mar 00:55
Qulka: bo v=s/t więc t=s/v
24 mar 00:57
Qulka: a tu do przodu (czyli wzdłuż d ) porusza się z prędkością v1
24 mar 00:58
Lukas:
dziękuję.
24 mar 01:22
24 mar 09:37
Jacek: To jest pytanie do tego co wymyślił zadanie, co miał na myśli. "w poprzek rzeki", może powinno
być w poprzek brzegów rzeki. Wystarczy zmienić układ odniesienia na poruszający się zgodnie z
nurtem rzeki i już łódka płynie po linii prostej, czyli prostopadle do rzeki
24 mar 10:16
b.: Zgadza sie, jest troche nieprecyzyjnie, to jest problem, czy ułożyć zadanie precyzyjnie kosztem
komplikacji treści (,,w poprzek brzegów rzeki''?), czy mniej precyzyjnie licząc na to, że
rozwiązujący wykaże dobrą wolę i domyśli się, czego trzeba

Sprawę komplikuje dodatkowo to, że bywają zadania układane specjalnie po to, żeby ,,zmylić
przeciwnika'', który domyśli się czegoś, czego nie było w zadaniu −− i wówczas zostanie to
uznane za błąd
24 mar 10:29
Qulka: to jeśli pierwszego rysunku to
24 mar 11:10