wyrażenia wymierne
magda: Rozwiąż równanie :
| 2x | | 2x(x−1) | | (2x −3)(x+4) | |
| − {x+4}{x−1} = |
| − |
| = U{2x2− |
| 2x−3 | | (2x−3)(x−1) | | (2x−3)(x−1) | |
| | −7x − 12 | |
2x−2x2−8x+3x−12}{2x2 − 2x − 3x + 3}= |
| |
| | 2x2 − 5x + 3 | |
Dziedzinę też oczywiście wyznaczyłam

Czy w równaniu nie ma żadnych błędów ?
23 mar 23:57
magda: ?
24 mar 09:41
J:
nie ma równania ... , a w liczniku: − 7x + 12
24 mar 09:45
5-latek: magda
Po pierwszse to nie bredzic .
Co to jest rownanie ? zapozanj sie z definicja rownania
Co jest rozwiazaniem rownania ? (tez sobie przeczytaj
Teraz zastanow sie cos napisala (rownanie czy wyrazenie wymnierne ?
Masz blad w liczniku ma byc +12 a nie −12
24 mar 09:55
magda: a tak poza tym − 12 to jest dobrze ?
| | 2x | | x+4 | |
to początkowo miało taką postać |
| = |
| |
| | 2x−3 | | x−1 | |
więc sądziłam że to równanie ale okej.
24 mar 10:00
J:
reszta dobrze
24 mar 10:02
J:
można też inaczej:
1) założenia
2) pomnożyć " na krzyż"
24 mar 10:04
5-latek: A to zmienia calkowicie postac rzeczy .
To jest rownanie (masz znak =
| | A | | C | |
Widzisz ze to jest proprcja |
| = |
| (zalozenie ze D i B nie rowna sie 0 |
| | B | | D | |
Rozwiazujesz ja tak A*D= B*C (na krzyz
24 mar 10:06
5-latek: A tym sposobem co Ty chcialas rozwiazac to nalezalo napisac tak
dochodzimy do postaci
| 12−7x | |
| =0 Kiedy to wyrazenie =0 ? |
| 2x2−5x+3 | |
24 mar 10:15