prędkość samochodu
pomocyy: powiedzcie mi czy dobrze rozwiązałem to zadanie
Samochód pokonuje trasę długości x ze stałą prędkością 120 km/h. Następnie, w czasie 2h ze
stałą prędkością 80 km/h pokonuje pozostałą część trasy. Wiedząc, że prędkość średnia tego
pojazdu wynosi 90 km/h oblicz x.
2*80km/h =160km
160/80=2
x/120km/h
x=160/80+x/120 = 480/240+2x/240 = 482x/240
vśr=całkowita przebyta droga/całkowity czas jej przebycia
całkowita przebyta droga= vśr * całkowity czas przebycia
90* 482/240 = 180,75
x=180,75
29 lis 18:38