Loslau: Loslau: POMÓŻCIE obliczyć wartość parametrów a i b wielomianów :
w(x) = 6x4+8x3-8x2+ax+b jeśli x0 = -1 (pierwiastek dwukrotny)
w(x) = x4-3x3+ax2+bx+4 jeśli x0 = 2 (pierwiastek dwukrotny)
22 paź 21:10
fdsfsdf: W(x)=x4-3x3+ax2+bx+4 2 dwukrotny pierwiastek
W(x)=(x-2)2(x2+kx+m)
Q(2)≠0 , Q(x)=x2+kx+m
W(x)=(x2-4x+4)(x2+kx+m)
x4+kx3+mx2
-4x3-4kx2-4mx
4x2+4kx+4m
-----------------------------------------------
x4+(k-4)x3+(m-4k+4)x2+(4k-4m)x+4m
W(x)=W(x) ⇔ { k-4=-3 { k=1
{ m-4k+4=a ⇔ { m=1
{ 4k-4m=b { a=1
{ 4m=4 { b=0
a=1 , b=0
czyli wielomian przyjmuje postac W(x)=x4-3x3+x2+4
22 paź 22:56
dsafds: { takie cztery klamerki to jest zamiast jednej

ale to chyba sie
{ domyslisz jak sie niepomylilem w rachunkach to powinno byc
{ dobrze ale chyba jest git hehe
{
22 paź 22:59