magda: ajś te x
2 to niechący mi się machnęło

a to zadanie ? tu może być gorzej
Rzucono dwa razy sześcienną kostką do gry . Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek
mniejszego od 12.
Ω = 6 * 6 = 36
| 19 | |
wypisywałam wszystkie możliwości i wyszło mi że P(A) = |
| , ale nie wiem czy się nie |
| 36 | |
pomyliłam
Janek191:
A' = { (2,6),( 3, 4),( 3,5),(3,6),( 4,3),(4,4),( 4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5), (5,6),
( 6,2),( 6,3),(6,4),(6,5),(6,6) }
I A ' I = 17
więc
I A I = 36 − 17 = 19
Dobrze