Czas
kobieta: Proste zadanie−proszę o pomoc. Wskazówki zegara tworzyły kąt 55 stopni. Po pewnym czasie kąt
między nimi znów miał miarę 55 stopni. Ile co najmniej czasu minęło?
29 lis 18:37
kobieta: Ratujcie matematycy
29 lis 18:43
kobieta: Ratujcie!
29 lis 19:45
kobieta: Eto, Bogdanie, Tim! Jesteście?
29 lis 20:21
kobieta: Plissss
30 lis 00:30
Basia:
Nie jestem pewna czy dobrze myślę, ale wychodzi mi tak:
mała wskazówka
360 st. ⇔ 12h ⇔ 720 min.⇒ 1min. ⇔ 12 st.
duża wskazówka
360 st. ⇔ 1h ⇔ 60 min. ⇒ 1min. ⇔ 6 st.
o 12:00 wskazówki tworzą kąt 0 st.
t czas w minutach
t*6 st − t*12st = 55 st.
112t = 55 st.
t = 55*211 = 10
czyli o godzinie 12:10 wskazówki tworzą kąt 55 st.
czy istnieje jeszcze jakaś możliwość ?
teraz pozycja wskazówek to
mała: 5 st.
duża: 60 st.
|5+12t − (60+6t)|=55
|5+12t − 60−6t|=55
|−112t−55|=55
−112t−55=55 lub −u{11}[2}t−55 = −55
−112t = 110 lub −u{11}[2}t = 0
t = −20 lub t=0
czyli byłaby to godzina 12:10−20 = 11:50 = 23:50
23:50−12:10 = 11:40
czyli po 11 godzinach i 40 minutach
albo jeżeli pierwsze położenie to 11:50 a drugie 12:10 po 20 minutach
trochę to naciągane, ale innego pomysłu nie mam
30 lis 11:22
Miś:
Prędkości kątowe wskazówek, wynoszą odpowiednio:
| | 360o | | 360o | |
ωm = |
| ωh = |
|
|
| | 1h | | 12h | |
Położenie kątowe wskzówek:
Przypadek 1
φ
m = ω
mt
φ
h = ω
ht + 55
o
φ
m − φ
h = 55
o
| | 360o | | 360o | |
( |
| − |
| )t − 55o = 55o
|
| | 1h | | 12h | |
| | 330o | | 1 | |
|
| t =110o ⇒ t = |
| h
|
| | 1h | | 3 | |
Przypadek 2
φ
m = ω
mt
φ
h = ω
ht − 55
o
φ
m − φ
h =360
o − 55
o
| | 360o | | 360o | |
( |
| − |
| )t + 55o = 305o
|
| | 1h | | 12h | |
| | 330o | | 25 | |
|
| t = 250o ⇒ t = |
| h
|
| | 1h | | 33 | |
30 lis 13:40