trygonometria
ekoman: Witam czy mógłbym mi ktoś wytłumaczyć zadanie z trygonometrii ? z góry dziękuję

wykaż, że funkcja okreslona wzorem:
a)f(x)=tg x * ctg x jest parzysta
b)f(x)=4sin
2 x + 3 jest parzysa
c) f(x)= tg x −ctg x jest parzysta
d)f(x)=sin x + cos x nie jest ani parzysta ani nieparzysta
wiem, ze funkcja jest parzysta gdy f(−x)=f(x), a nieparzysta gdy f(−x)= −f(x) ale nie wiem jak
poradzić ssobie ze zadaniem proszę o wskazówki
23 mar 21:51
ekoman: *sobie z zadaniem
23 mar 21:52
ekoman: nikt nie pomoże ?

:'(
23 mar 23:03
PW: a) Dla x, dla których obie funkcje są określone
f(−x) = tg(−x)ctg(−x) = (− tgx)(− ctgx) − tgx·ctgx = f(x)
(w dowodzie wykorzystaliśmy nieparzystość funkcji tg i ctg).
Inny sposób:
tgx·ctgx = 1,
a więc f jest funkcją stałą (tam gdzie jest określona) − w sposób oczywisty jest to funkcja
parzysta.
Uwaga: Istotne w tym dowodzie jest, że dziedzina funkcji f jest zbiorem symetrycznym względem 0
(jest to warunek konieczny dla parzystości/nieparzystości).
24 mar 23:49
J:
Nastepny upierdliwy dostales rozwiazania juz dzisiaj
24 mar 23:52