Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
Kam1129: Cyfry 25 679 zostały przemieszane w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− otrzymano liczbę podzielną prze 5,
B − otrzymano liczbę podzielną przez 4.
23 mar 21:26
Kam1129: Pomóżcie
24 mar 15:18
Frost: Ω=5*4*3*2*1=120
A− podzielna przez 5 więc na końcu musi mieć 5
A=4*3*2*1*1
B− podzielna przez 4 więc na suma cyfry dziesiątek i jedności daje liczbę podzielną przez 4
Możliwości
26,57,62,75,79,97
Jeżeli ustawimy liczbe 26 na końcu więc 3 początkowe cyfry możemy ustawić na 3*2*1 sposobów
mamy 6 możliwości więc
B=6*3*2*1=36
24 mar 15:27
Jacek: 5 na końcu:
Liczy się liczba dwucyfrowa na końcu:
52,56,72,76,92,96 − 6 takich par cyfr na końcu
24 mar 15:28
J:
B − zła cecha podzielności przez 4
24 mar 15:58