Wykaż, że...
aanka: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an) , który zawiera zarówno wyrazy dodatnie,
jak i ujemne, w którym a1= 2 , oraz drugi, czwarty i piąty wyraz są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Wykaż, że suma sześcianów wszystkich wyrazów ciągu (an) jest równa sumie
kwadratów wszystkich wyrazów tego ciągu.
23 mar 21:26
===:
2*2*q
3=2*q+2*q
4 ⇒ q
3−2q
2+1=0
skoro nieskończony i wyrazy ujemne jak i dodatnie to q=

?
23 mar 21:44
23 mar 21:48
aanka: q=1−
√5/2 a przynajmniej tak mi wyszło
23 mar 21:48
aanka: Dobra już rozwiązałam dzięki
23 mar 21:52
===: −
23 mar 21:56
kejsza: Jak to uzasadnić? Mam q i co dalej?
8 kwi 00:06