Liczby
kobieta: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Przy użyciu trzech trójek oraz znaków działań
matematycznych można wyrazić różne liczby naturalne, np. 4=3+3:3, 12=3*3+3. Proszę podać
wszystkie liczby naturalne, które można wyrazić za pomocą trzech DWÓJEK, używając
następujących znaków działań: dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie, potęgowanie,
pierwiastkowanie. Z góry dziękuję!
29 lis 18:31
kobieta: Etoooo, błagam

!
29 lis 18:41
AS: Tyle znalazłem
| | 2 | | 2 | |
1 = 2 − |
| = 22 − 2 = |
| *2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 + 2 | |
2 = 2* |
| = 2 + 2 − 2 = 22/2 = |
| = 2√2*2 |
| | 2 | | 2 | |
4 =
5 =
6 = 2 + 2 + 2 = 2*2 + 2 = 2*2 + 2
7 =
8 = 2*2*2 = 2
2*2 = 2*(2 + 2)
9 =
29 lis 19:09
AS: Poprawka
| | 2 | | 2 | |
1 = 2 − |
| = 22 − 2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
29 lis 19:11