funkcje
kamil:

Poproszę o sprawdzenie

Dla jakiego parametru m funkcja f(x) = ( −m
2 + 10m −9)x+4 jest malejąca ?
− m
2 + 10m − 9 < 0
Δ = 10
2 − 4 * (−1) * (−9)
Δ= 100 − 36 = 64
√Δ = 8
| | −10 − 8 | | −18 | |
x1 = |
| = |
| = 9 |
| | −2 | | −2 | |
| | −10 + 8 | | −2 | |
x2 = |
| = |
| = 1 |
| | −2 | | −2 | |
Odp : Funkcja jest malejąca w przedziale x∊(−
∞,1) U (9,
∞)
23 mar 20:58
Janek191:
Źle

Zrobiłeś zadanie − gdzie funkcja przyjmuje wartości ujemne.
23 mar 21:01
Janek191:
a = − 1 < 0 więc funkcja maleje w ( p, +
∞ )
23 mar 21:02
kamil: funkcja maleje w przedziale (5,
∞) ?
23 mar 21:06
kamil: funkcja maleje w przedziale (5,
∞) ?
23 mar 21:06
Janek191:
Wróć − chodzi o funkcję liniową.
Funkcja liniowa jest malejąca, gdy m ∊ ( − ∞, 1) ∪ ( 9, + ∞) , bo wtedy
współczynnik przy x jest < 0.
23 mar 21:22
kamil: a to zadanko
| | 7n + 69 | |
Który wyraz ciągu an = |
| jest równy 10 ? |
| | n | |
an = 10
7n + 69 = 10 n
3n = 69
n = 23
czyli a
23 = 10
23 mar 21:48
kamil: ?
23 mar 22:11
Janek191:
Tak
23 mar 22:18
kamil: dziękuję
23 mar 22:22