matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekspresowy sprawdzian przed maturą
daras:
Ekspresowy sprawdzian przed maturą − ku pokrzepieniu serc
zad.1 Znaleźć liczbę, której logarytm dziesiętny jest większy o
1
od logarytmu przy
x
podstawie 100 z liczby x +
.
10
cdn
23 mar 20:33
Jakub:
Popraw mnie jeśli się mylę:
x
log a = 1 + log100 (x+
)
10
x
log(x+
)
10
log a = 1 +
2
x
2log a = 2 + log(x+
)
10
x
log a
2
= log 100 + log(x+
)
10
log a
2
= log(100x+10x) a
2
= 110x ?
23 mar 20:52
daras:
ok
23 mar 21:05