geometria płaska
ana.: Proszę o pomoc w tym zadaniu. Jeśli ktoś mógłby pomóc mi rozwiązać to zadanie na poziomie
podstawowym i bez funkcji kwadratowej i delty, byłabym bardzo wdzięczna

W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 25 cm. Promień okręgu wpisanego w ten
trójkąt jest równy 3 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
A więc dochodzę do czegoś takiego:
2a
2−62a+336=0
I nie potrafię z tego wybrnąć. Jeszcze raz zaznaczam, że na moim etapie to zadanie powinno być
rozwiązane bez funkcji kwadratowej.
Wszelka pomoc mile widziana
23 mar 20:19
Cziman:

liczymy długość a+b(ze wzoru na długość promienia okręgu wpisanego w trój.prost):
1/2(a+b−c)=r
a+b−c=2r
a+b=2r+c
a+b=6+25
a+b=31
P=1/2(a+b+c)*r
P=1/2(31+25)*3
P=1/2*168
P=84
23 mar 20:42
ana.: Przepraszam za ignorancję ale skąd się wziął wzór P=1/2(a+b+c)*r? :3
23 mar 20:50
ana.: Po prostu nie omawialiśmy go, gdybym znała to bym go użyła, bardzo fajny .. dzięki wielkie
23 mar 20:54
ana.: Po prostu nie omawialiśmy go, gdybym znała to bym go użyła, bardzo fajny .. dzięki wielkie
23 mar 20:55
5-latek: Powiem tak
O tym wzorze mozesz nie wiedziec (sam o nim zapomnialem
Ale kolezanko jak rozwazywac rowmamia kwadratowe przy pomocy delty to juz powinnas umiec robic
na tym etapie szkolenia .
jesli umiesz rozwiazywac rownania kwadratowe bez delty (zwinac do wzoru skroconego mnozenia ,
rozkladac na czynnik to jestem pod wrazeniem
jesli nie to delta nie jest be .
23 mar 21:00
5-latek: I druga sprawa
nalezy czasami uzyc kalkulatora . Po to jest
23 mar 21:01
ana.: Nie umiem, gdyż jeszcze do tego nie doszłam

(chodzi mi tu o materiał w szkole) Nie chcę na
prawo i lewo mówić ile mam ale proszę uwierz, że nie

I niektóre równanie kwadratowe owszem
tak, ale tylko te naprawę proste przykłady no np. a
2−9a−54a+486=0 tego typu. Co do uwagi o
kalkulatorze nie rozumiem o co ci chodzi, bo skoro nie znałam wzoru to jak mogłam rozwiązać?
O.O No chyba, że kalkulator umie obliczać deltę, jęsli tak to przepraszam, jeszcze nie miałam
przyjemności sie z tą funkcją zapoznać :3
23 mar 21:32
5-latek: Ach moj kłamczuszku

Zobacz do lusterka czy CI sie zcasami nos nie wydluzaPewnie znasz taka bajke
Pinokio 
W klasie 1 liceum sa rownania kwadratowe
a
2−64a+486
delta = −(64)
2−4+1*486 (biore kalkulatror
delta = 4096−1944=2152
23 mar 21:42
ana.: zauważ że rok szkolny w pierwszej klasie jeszcze się nie skończył
23 mar 22:06
ana.: Ale bardzo dziękuję
23 mar 22:06
Jacek:

Sorry za nieudolny rysunek, ale do rzeczy. W dwóch metodach obliczania wychodzi mi Pole = 84,
| | 1 | |
ale w tej w której liczę P= |
| *25*(r+√2*r)≈90,5 |
| | 2 | |
Wysokość względem boku 25 obliczam jako sumę r oraz przekątnej kwadratu o boku r
Gdzie popełniam błąd ?
23 mar 23:15
Jacek: Błąd zasugerowania się rysunkiem. Promień r dotykający podstawy 25 nie leży prawie zawsze na
dwusiecznej kąta prostego − przeciwległego do tej podstawy, ani na wysokości tej podstawy.
23 mar 23:30
Qulka: p=28 skróciłaś 2 ale zapomniałaś wywalić z mianownika
23 mar 23:45
Qulka: Pole = 28•3=84
23 mar 23:45
kyrtap: Qulka Mili takie pomyłki wybaczamy
23 mar 23:47
Qulka: też takie robię
23 mar 23:48
PR: Jak każdy
23 mar 23:49
Mila:
Dziękuję Quleczko, chyba autorka załapała metodę.
23 mar 23:54
kyrtap: Zazwyczaj Mila tak jest, że strasznie szybko łapią metodę i nawet zapominają podziękować
23 mar 23:56
Mila:

P
Δ=p*r
| | a+b+c | |
gdzie p= |
| połowa obwodu Δ |
| | 2 | |
r− promień okręgu wpisanego w Δ.
| | 2*3+2x+2y | |
p= |
| =3+x+y=3+25=28 |
| | 2 | |
P
Δ=28*3=84
===============
24 mar 00:02