2 zadanka
ObaMa: | | x2−5 | |
1) Liczba liczb całkowitych spełniających nierówność |
| ≥0 jest: |
| | 25−x2 | |
A. 6
B. 3
C. 4
D. 5
Liczyłem to tak:
(x
2−5)(25−x
2)≥0
x1=
√5
x2= −
√5
x3= 5
x4 = −5
http://i.imgur.com/E4uo7qg.png
czyli −5,−4,−3,3,4,5 ( 6 rozwiązań), a odpowiedzi mówią, że 5 ...
2) Równanie x(x−6)=m nie ma rozwiązań wtedy i tylko wtedy gdy
a) m<9
b) m <−6
c) m>3
d) m∊(0,6)
Robiłem tak:
x
2 − 6x = m
x
2 − 6x − m = 0
Δ<0
36 − 4*1*(−m) <0
36 + 4m <0
4m< −36
m < −9
(nie ma takiej odpowiedzi nawet)
źle u mnie czy w odp?
23 mar 19:52
kyrtap: Boję się że w 1 zadaniu nie uwzględniłeś/aś dziedziny
23 mar 19:55
ObaMa: racja, ale nadal coś nie pasuje, bo bez 5 i −5 są 4 rozwiązania (ma być 5)
23 mar 19:57
5-latek: Znak ilorazu jest taki sam jak znak iloczynu (x2−5)(25−x2)≥0 to −x4+30x2−125≥0
Rozwiaz ta nierownosc (pewnie wezykiem
Moze zapomniales o x=0 (tez jest liczba calkowita
23 mar 20:15
ObaMa: x2 = t
−t2 + 30t − 125 ≥0
Δ= 900 − 4*(−1)*(−125) = 400
√Δ = 20
x1 = −30+20/2 = −5
x2 = −30−20/2 = 25
to to samo...
dlaczego x=0, skoro wykres nie przechodzi przez ta liczbe?
23 mar 20:22
ObaMa: *minus zgubilem przy x2
23 mar 20:23
5-latek: x2=t i t≥0
Nie x1 tylko t1= 5 wracamy do podsatwienia wiec x1= √5 lub −√5
t2= 25 wiec x2=5 lub x2=−5
masz pierwiastki tego rownania (teraz patrz gdzie >=0 i policz ilosc
Wez pod uwage ze w ksiazce moze byc blad
23 mar 20:45
ObaMa: http://i.imgur.com/E4uo7qg.png czyli −5,−4,−3,3,4,5 ( 6 rozwiązań), ale bez 5 i −5(nie mogą bo dziedzina) więc zostają 4
rozwiązania, tak jak wyżej napisałem (raczej błąd w zbiorze)
a to drugie zadanie ?
23 mar 21:46
ObaMa: pomoze ktos z tym drugim?
24 mar 17:14