qqq
fuy:

ktoś sprawdzi i wytłumaczy?
Na trapezie opisano okrąg o średnicy długości 25 cm. Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą
tego okręgu. Wiedząc, że przekątna tego trapezu ma długość 20 cm, oblicz pole tego trapezu.
c
2 + 20
2 − 25
2
c
2 = 225
c = 15
x
2 + h
2 = 225
h
2 = 225 − x
2
h
2 + (25−x)
2 = 20
2
225 − x
2 + 625 − 50x + x
2 = 400
50x = 450
x = 9
h
2 = 225 − 81
h = 12
krótsza podstawa : 25 − 2x = 7
więc skoro podstawa jest średnicą to trapez jest równoramienny(jeśli się mylę poprawcie mnie)
skąd wiadomo,że między 'c' i przekątną jest kąt prosty(odruchowo zaznaczyłem)
czy jest na to jakaś własność?
czy są jeszcze jakieś własności w takim trapezie?
23 mar 19:44
fuy: ok, już mnie oświeciło , takie to proste

średnica jest długością podstawy trapezu i jednocześnie boku trójkąta więc kąt jest prosty w
taki
wypadku...
23 mar 19:50
Janek191:
Z podstawówki wiadomo, że kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy jest katem prostym.
23 mar 20:02