Rachunek różniczkowy
3rdpitch: 1. Uzasadnij, że każdy punkt paraboli y=1/2x2 jest oddalony o conajmniej √7 od punktu
M=(0,4)
Obliczyłem pochodną zmiennej x, wyszły mi dwa min x=√6 i x=−√6 nie wiem czy dobrze/co
dalej?
2. Wyznacz najmniejszą wartość jaką może przyjąć suma odwrotności pierwiastków równania
x2−8x+k2+4=0
Robiłem to z wzorów vieta, pochodna z 8/k2+4 wychodzi w liczniku −16k, przyrównując to do zera
k=0, a dla k=0 wartość początowa równa się 2, w odpowiedziach jest 1/2.
3. Uzasadnij, że równanie x3−x2−5x+3=0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
Tutaj zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.
4. Wyznacz te wartości m dla ktorych rownanie x3−3x=m ma trzy rozwiązania.
5. Z drutu o długości 1m zbuduj trójkąt prostokątny o możliwie największym polu. Znajdź
długości boków tego trójkąta.
6. Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=x+6/x gdzie xeR−{0}
Obliczyłem pochodną, ekstrema to −√6 i √6, Liczę f(−√6) i f(√6) i wychodzi −2√6 i
2√6
Dlaczego ZW to nie <2√6,−2√6> tylko od zaczyna się od −niesk?
23 mar 19:35
Janek191:

z.1
y = 0,5 x
2 M = ( 0, 4)
Mamy
A = ( x , 0,5 x
2)
Liczymy odległość I AM I
→
AM = [ 0 − x , 4 − 0,5 x
2] = [ − x , 4 − 0,5 x
2 ]
więc
I AM I =
√ x2 + ( 4 − 0,5 x2)2 =
√x2 + 16 − 4 x2 + 0,25 x4 =
√ 0,25 x4 − 3 x2 +
16
Ta odległość będzie najmniejsza, gdy 0,25 x
4 − 3 x
2 + 16 osiągnie minimum.
f(x) = 0,25 x
4 − 3 x
2 + 16
f '( x) = x
3 − 6 x = x*( x
2 − 6) = 0 ⇔ x = 0 lub x =
√6
f '' (x) = 3 x
2 − 6
f ''(
√6) = 3*6 − 6 > 0 więc funkcja f osiąga minimum dla x =
√6
Wtedy ta odległość jest równa:
I AM I =
√ 0,25*(√6)4 − 3*(√6)2 + 16 =
√ 9 − 18 + 16 =
√7
Dlatego odległość między punktem M a dowolnym punktem danej paraboli nie
może być mniejsza od
√7.
23 mar 19:52
3rdpitch: dzięki, ktoś coś jeszcze?
23 mar 23:08
Jacek: A mogę zapytać Janek191 czemu to jaki ma znak f'' ma znaczenie, że dla x=√6, f osiąga
minimum? Druga pochodna opisze gdzie mamy punkty przegięcia i tyle.
24 mar 00:03
Janek191:

x
3 − x
2 − 5 x + 3 = 0
Niech
f(x) = x
3 − x
2 − 5 x + 3
więc
| | 5 | |
f '(x) = 3 x2 − 2 x − 5 = 3*( x + 1)*( x − |
| ) |
| | 3 | |
Δ = 4 − 4*3*(−5) = 4 + 60 = 64
√Δ = 8
| | 2 − 8 | | 2 + 8 | | 10 | | 5 | |
x1 = |
| = − 1 x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | |
| | 5 | |
f '(x) > 0 ⇔ x ∊ (− ∞ , − 1) ∪ ( |
| , + ∞) |
| | 3 | |
oraz
| | 5 | |
f '(x) < 0 ⇔ x ∊ ( − 1 , |
| ) |
| | 3 | |
zatem funkcja f rośnie w ( −
∞ , − 1) , więc musi przeciąć oś OX,
| | 5 | |
f maleje w ( − 1, |
| ) , więc musi przeciąć oś OX, oraz |
| | 3 | |
| | 5 | |
znowu f rośnie w ( |
| , + ∞ ) |
| | 3 | |
W x
1 = − 1 jest f'( − 1) = 0 − max lokalne
| | 5 | |
W x 2 = |
| jest f'(U{5}{3]) = 0 − min lokalne |
| | 3 | |
Wykres f trzy razy przecina oś OX , więc równanie ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
Patrz też na wykresy funkcji f i f ' .
24 mar 11:36
Janek191:
z.5
x + y + z = 1 ⇒ z = 1 − x − y
x
2 + y
2 = z
2
x
2 + y
2 = ( 1 − x − y)
2
x
2 + y
2 = 1 − 2*( x + y) + x
2 + 2 x y + y
2
0 = 1 − 2 x − 2 y + 2 x*y
2 x − 1 = 2 x*y − 2 y
2 x − 1 = 2y*( x − 1)
zatem
| | x − 0,5 | |
P= 0,5 x*y = 0,5 x* |
| |
| | x − 1 | |
| | 0,5 x2 − 0,25 x | |
P(x) = |
| |
| | x − 1 | |
| | x*( x − 1) − ( 0,5 x2 − 0,25)*1 | |
P '(x) = |
| |
| | ( x − 1)2 | |
| | 0,5 x2 − x + 0,25 | |
P '(x) = |
| = 0 ⇔ 0,5 x2 − x + 0,25 = 0 |
| | ( x − 1)2 | |
| | 1 | |
Δ = 1 − 4*0,5*0,25 = 1 − 0,5 = |
| |
| | 2 | |
| | | |
x = |
| = 1 − 0,5 √2 lub x = 1 + 0,5√2 > 1 − odpada |
| | 1 | |
P '(x) = 0 ⇔
24 mar 11:52
J:

Zad 6)
ZW = (−
∞,1) U (1,+
∞)
24 mar 11:59
Janek191:
Wtedy
| | 1 − 0,5√2 − 0,5 | |
y = |
| = 1 − 0,5√2 |
| | 1 − 0,5√2 − 1 | |
więc
y = x
oraz x + y = ( 1 − 0,5
√2) + ( 1 − 0,5 p{2]) = 2 −
√2
czyli
z = 1 − ( x + y) = 1 − ( 2 −
√2) =
√2 − 1
Odp. x = y = 1 − 0,5
√2 , z =
√2 − 1
=============================
Jest to trójkąt prostokątny równoramienny.
24 mar 12:08
J:
Zad 5) coś Ty sie uparł na tą pochodną ? suma odwrotności pierwiastków nie przyjmuje
najmniejszej wartości, natomiast przyjmuje największą równą 2 , dla k = 0
24 mar 12:20
J:
Zad 2) oczywiście
24 mar 12:20
Janek191:
z.5 czy z. 2 ?
24 mar 12:23