Dla jakich wartości parametru K równanie (x+1)[kx^2+(k-1)x-1]=0 ma jedno rozwiąz
AnIalek: Witam

Robiłam zadanka bez problemów aż natknęłam się na zadanie:
Dla jakich wartości parametru K równanie (x+1)[kx
2+(k−1)x−1]=0 ma jedno rozwiązanie?
Dla x = −1 −jedno rozwiązanie
kx
2+(k−1)x−1 = 0
Co dalej
23 mar 19:32
5-latek: No to jesli jedno jest rozwiaznie to kiedy rownanie kwadratowe nie ma rozwiazan ?
23 mar 19:47
AnIalek: Dla Δ < 0
23 mar 20:08
PW: A niekoniecznie, trzeba również zbadać, czy i dla jakich k wyrażenie w drugim nawiasie nie ma
przypadkiem tego samego pierwiastka x = −1
(który już nie będzie następnym rozwiązaniem).
24 mar 17:36