wielomian
lel: jak rozłożyć na czynniki wielomian 3x4 −6x2+4?
nie mogę znaleźć dzielnika : /
23 mar 19:14
ICSP: a po co Ci dzielnik ?
23 mar 19:16
lel: ponieważ to ostateczność i nie wychodzi mi żadnym innym sposobem
23 mar 19:22
ICSP: ale co Ci nie wychodzi ? Konkrety.
23 mar 19:23
lel: próbuję rozbić którykolwiek z wyrazów tak, aby wyszły 4 wyrazy i można by je pogrupować
23 mar 19:24
ICSP: ale co masz z tym wielomianem zrobić! Rozwiązać równanie, przedstawić w postaci iloczynowej,
czy może jeszcze coś innego ?
23 mar 19:29
lel: Mz
23 mar 19:32
Janek191:
Nie ma miejsc zerowych.
23 mar 19:34
ICSP: 3x4 − 6x2 + 4 = 0
3(x2 − 1)2 + 1 = 0
Równanie sprzeczne
23 mar 19:35
5-latek: Δ= 36−48<0 (nie ma rozwiazan
23 mar 19:39