matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Mati:
Trójkąt ABC. Bok a=9, b i c nieznane. β=100 stopni. α=60 stopni. Trzeba obliczyć długości boków b i c. Proszę o pomoc.
23 mar 19:05
Janek191:
a = 9 β = 100
o
α = 60
o
⇒ γ = 20
o
Z tw. sinusów mamy
9
b
=
sin 60
o
sin 100
o
23 mar 19:23