Granice
Kam: Oblicz granicę:
| | 1 | | x − 2 | |
lim(x do 0) ( |
| − |
| ) |
| | x2 | | x3 − x | |
23 mar 18:47
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika.
23 mar 18:49
Kam: co dalej mogę zrobić?
23 mar 18:51
Janek191:
Można jeszcze skrócić przez x
23 mar 18:58
Kam: | | 2x − 1 | | 2x − 1 | |
lim ( |
| ) = lim ( |
| ) |
| | x4 − x2 | | x2(x − 1)(x + 1) | |
Nie wiem co dalej.
23 mar 19:00
Janek191:
| | 2 x − 1 | | 2 x − 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x4 − x2 | | x2*( x2 − 1) | |
więc
lim f(x) = +
∞
x → 0
+
23 mar 19:05
Kam: Dzięki wielkie.
23 mar 19:08