cc
adam: ile wyrazow dodatnich ma
ten ciąg an=0,5*(2+n)(6−n)
delta = 16
x1 = 6
x2=−2
to ma 8 dodatnich wyrazów?
23 mar 18:33
adam: a nie... już wiem, będzie 5 wyrazów
23 mar 18:35
5-latek:

To ile tych wyrazow jest skoro ma byc n∊N
+ ?
Skoro rozwiazujesz po n to nie x
1 i x
2 tylko n
1 i n
2
23 mar 18:40
adam: dzięki za tą drobną uwagę, faktycznie powinienem pisać n1,n2,
to będzie 5 wyrazów
23 mar 18:42
Janek191:
an = 0,5*( 2 + n)*( 6 − n)
0,5*( 2 + n) > 0 dla n ∊ ℕ1
Musi być 6 − n > 0 ⇒ n < 6
Odp. 5
=====
23 mar 18:45