logarytmy
kamil : x = 91+ log3 4
Jak to obliczyć ?
23 mar 18:20
5-latek: skorzystac z ewzoru an*am= an+m
23 mar 18:22
kamil : czyli
91 + 9log3 4 = 9 + 3 * 3log3 4 = 9 + 3 * 4 = 21
dobrze to zrobiłem czy źle ?
23 mar 18:47
Janek191:
Źle
23 mar 18:47
fuy: 9*9log34
23 mar 19:00
kamil: No okej, też miałem tak na początku zrobić ale nie mam pojęcia co z tym log
3 4
23 mar 20:51
Janek191:
9log3 4 = (32)log3 4 = 3 2 log3 4 = 3 log3 42 = 3log3 16 = 16
23 mar 20:54
kamil: czyli na końcu to będzie 9 * 16 = 144 i tyle ?
23 mar 21:00
kamil: ?
23 mar 21:51
Janek191:
Tak
23 mar 21:52
kamil: dzięki
23 mar 22:01