Stereometria
Polityk: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokości dwóch sąsiednich ścian bocznych tworzą kąt α.
Oblicz objętość tego ostrosłupa, wiedząc że pole ściany bocznej jest równe S.
23 mar 18:15
Polityk: Wie ktoś jak to zrobić?
23 mar 19:09
Polityk: Proszę o jakąś pomoc bo kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić
23 mar 20:33
dero2005:

dane: S, α
c
2 = 2h
s2 − 2h
s2cosα
| | a√2 | | 2S | | 2S | |
( |
| )2 = 2( |
| )2 − 2( |
| )2cosα ⇒ a = |
| | 2 | | a | | a | |
h
s =
H =
√hs2 − (a2)2 =
24 mar 06:23