Równanie wielomianowe
Sara: Ile rozwiązań ma równanie 2x3−x2+x+5=0?
23 mar 18:06
M:
11 lip 06:02
getin:
f(x) = 2x3 − x2 + x + 5
f'(x) = 6x2 − 2x + 1 = 5x2 + x2−2x+1 = 5x2 + (x−1)2 > 0 dla x ∊ R
Zatem f(x) jest rosnąca dla x ∊ R czyli wykres f(x) musi się dokładnie raz przeciąć z osią x,
zatem równanie ma jedno rozwiązanie
11 lip 10:34
Z.K:
A pierwiastki zespolone tego równania to są rozwiązania czy też nie są ?
Dzięki za odpowiedz
11 lip 10:38
getin:
Tak, wtedy są 3 rozwiązania zespolone
11 lip 10:40