qqq
fuy: Wyznacz wszystkie argumenty x , w których funkcja f(x) = 15x
6 + 3x
5 − 90x
4 − 20x
3 ma
ekstrema lokalne.
f'(x) = 90x
5 + 15x
4 − 360x
3 − 60x
2
f'(x) = 6x
5 + x
4 − 24x
3 − 4x
2
6x
5 + x
4 − 24x
3 − 4x
2 = 0
6x
3(x
2 − 4) + x
2(x
2 − 4) = 0
(x
2 − 4)(6x
3 + x
2) = 0
x
2(x−2)(x+2)(6x+1) = 0
z wykresu :
minimum = −2,2
23 mar 18:04
fuy: @up
23 mar 19:02
===:
co TY za bzdury wypisujesz −
23 mar 19:34
===:
co TY za bzdury wypisujesz −
23 mar 19:35
===:
1) nie masz prawa napisać, że
f(x)=6x5+x4−24x3−4x2
dopiero przy f(x)=0 ... możesz podzielić przez 15
2)
x4(6x+1)−4x2(6x+1)=0
23 mar 19:40