Wyznacz najmniejszą wartość iloczynu miejsc zerowych tej funkcji.
Matek: Dana jest funkcja f(x) = x2 + 2mx + m2 − 4m + 9. Wyznacz najmniejszą wartość iloczynu
miejsc zerowych tej funkcji.
23 mar 17:50
Benny: | | c | |
iloczyn w funkcji kwadratowej wyraża się wzorem |
| |
| | a | |
otrzymasz funkcje kwadratową, wartość najmniejsza będzie w wierzchołku
23 mar 17:55
Matek: Czyli będzie coś takiego?
| m2 − 4m + 9 | |
| = m2 − 4m + 9 |
| 1 | |
Δ = 16 − 4*1*9 = −20
| | 4 | | 20 | |
p = |
| = 2 oraz q = |
| = 5  |
| | 2 | | 4 | |
23 mar 17:57
Matek:
24 mar 13:28
5-latek: To jaka bedzie ta wartosc iloczynu ?
24 mar 13:31
Matek: Ale co ja mam zrobić, bo nie rozumiem... 2*5
24 mar 13:33
J:
a co z warunkiem istnienia pierwiastków ?
24 mar 13:33
Matek: Δ > 0
Δ = 4m
2 − 4(m
2 − 4m + 9) = 16m − 36
16m − 36 > 0
24 mar 13:41
Matek: sorki powinno być Δ≥0
| | 9 | |
i przedział m ∊ < |
| ; ∞) |
| | 4 | |
24 mar 13:44
Matek: co dalej?
24 mar 13:44
J:
OK .. i minium iloczynu to 5
24 mar 13:44
Matek: w tym przedziale tylko 5 ∊ do tego przedziału
24 mar 13:45
J:
to koniec zadania ... minimalna wartość iloczynu pierwiastków wynosi 5
24 mar 13:48
Matek: ale w kluczu maturalnym jest jeszcze "Obliczenie najmniejszej wartości iloczynu pierwiastków" i
24 mar 13:53
24 mar 13:53