Logarytmy
Matek: Wiadomo, że log7 4 = a. Wyznacz log√2 49.
23 mar 17:48
Matek:
23 mar 18:06
Matek:
24 mar 13:27
J:
| | 1 | |
wskazówki: log74 = |
| oraz log√249 = 2log272 |
| | log272 | |
24 mar 13:38
J:
| | 1 | | 1 | |
upss .. log74 = |
| = |
| |
| | log47 | | | |
24 mar 13:39
5-latek: Skorzystaj ze wzoru na zmiane podsatw logarytmu
teraz pobaw sie tym logarytmen log
49
√2 −−−− podpowiedz 49=7
2 a
√2= 2
1/2
24 mar 13:41
5-latek:
24 mar 13:43
Matek: nie umiem
24 mar 13:45
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
log47 = |
| ⇔ |
| log27 = |
| ⇔ log27 = |
| |
| | a | | 2 | | a | | a | |
| | 2 | | 8 | |
log√249 = 2log272 = 4log27 = 4* |
| = |
| |
| | a | | a | |
24 mar 13:53
Matek: w życiu bym na to nie wpadł... dzięki Wam
24 mar 13:55
pigor: ..., Wiadomo, że log
7 4 = a. Wyznacz log
√2 49.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak : niech
log √2 49= x ⇔
√2 x= 49 /
4 ⇔
⇔ (2
x)
2 = (7
2)
4 ⇔ 4
x = 7
8 ⇒ log
74
x = log
77
8 ⇔
⇔ xlog
74= 8log
77 ⇔ x*a= 8*1 ⇔
x=8a ⇒
⇒
log √2 49 = 8a.
24 mar 13:59
Matek:
@pigor − twoje rozwiązanie mi podeszło

Chyba tak byłoby najłatwiej zrobić.
24 mar 14:02
5-latek: Czesc
pigor
Ale bardzo dokladnie przeanalizuj to rozwiazanie
24 mar 14:06
pigor: ..., dawaj , mów co Ci się (nie)podoba, bo ja nie lubię
...

wracać, zresztą znikam z forum, bo już mój czas
24 mar 14:20