dowody algebraiczne
miscelleas: udowodnij, ze dla każdej liczby naturalnej n liczba n44 + n32 + n24 jest
całkowita
23 mar 17:47
miscelleas: ktoś wie?
23 mar 18:24
ICSP: | | n4 + 2n3 + n2 | | n(n+1) | |
= |
| = ( |
| )2. Wystarczy uzasadnić, ze 2 | n(n + 1). |
| | 4 | | 2 | |
Istotnie, n(n+1) jest iloczynem dwóch kolejnych liczb całkowitych. Wśród takich liczb znajdzie
się dokładnie jedna liczba parzysta, stąd 2 | (n+1)n □
23 mar 19:11
test: sprowadź do wspólnego mianownika równego 4 . licznik będzie równy n4+2n3+n2, n2 wyłącz
przed nawias, otrzymasz n2(n2+2n+1), zwiń nawias ze wzoru skróconego mnożenia, otrzymasz
n2(n+1)2= (n(n+1))2, iloczyn n(n+1) jest iloczynem dwóch kolejnych liczb naturalnych, więc
jest zawsze podzielny przez 2, można go zastąpić 2k, k należy do N.W liczniku będzie(2k)2,
czyli 4k2, skróć z mianownikiem i otrzymasz k2 czyli liczbę naturalną.
23 mar 19:24