Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Matek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x) = (m3 + m − 10)x−5 jest
malejąca.
a<0
m3 + m − 10 < 0
Jak to rozłożyć? Mam mały problem...
23 mar 17:47
Matek: Można to zrobić inaczej niż "sztucznie" dopisywać wyrazy np. zamiast m (−4m + 5m)
23 mar 18:07
Matek:
24 mar 13:28
5-latek: Co mowi twierdzenie bezut ?
24 mar 13:34
Matek: Hmm... też właśnie o nim myślałem.
Dla 2, 8 + 2 − 10 = 0, czyli mam podzielić przez (x−2)
24 mar 13:36
Matek:
(m
3 + m − 10)(m−2) = m
2+2m+5
−m
3 + 2m
2
__________________
2m
2+m−10
−2m
2+4m
_________________
5m − 10
−5m + 10
__________________
(m−2)(m
2+2m+5) > 0
m>2 lub Δ = 4−4*5 = Δ < 0
m ∊ (2;
∞)
24 mar 13:51
Matek: a sorka, miałobyć m < 2 czyli (−
∞;2), teraz OK
24 mar 13:52
5-latek:

Tak.
dla m=3 mamy f(x)= (3
3+3−10)x−5 widziesz ze to funkcja jest rosnaca
24 mar 14:00
Matek: No tak, masz rację. Jednak nas interesują tylko malejące wartości. Ale Twoim sposobem łatwo
sprawdzić czy dobrze zrobiliśmy
24 mar 14:04