ciągi
adam: cześć, chce poćwiczyć sobie zadanka z ciągów, proszę o sprawdzenie
Oblicz 4 początkowe wyrazy ciągu
(an)
a1 = 0
a2 = 1
a3 = 0
a4= 0,5
b)an = n
n
a1 = 1
a2= 4
a3=27
a4=256
c) an= log
24
n
a1 = log
24
1 = 2
a2 = log
24
2 =4
a3 = log
24
3=6
a4 = log
24
4=8
2)Ile wyrazów dodatnich ma ciąg ( an)? Podaj największy z nich
a)an=13−3n
13−3n>0
−3n>−13/:(−3)
i co teraz
23 mar 17:46
5-latek: | | 1 | |
to n<4 |
| to to ktory najwiekszy ? |
| | 3 | |
23 mar 17:55
23 mar 17:56
adam: ?
23 mar 18:02
5-latek: Numer wyrazu musi nalezec do liczb N+
Natomiast wartosc wyrazu moze byc kazda liczba R
23 mar 18:05
adam: aha, chyba już wiem
to n = 4
ponadto a4 = 13−3*4 = 1
23 mar 18:06
adam: nie nie pomyłka,
bo będą 4 wyrazy dodatnie
i największy będzie to a1= czyli 13−3*1 =10
23 mar 18:07
adam: ?
23 mar 18:24