okrąg
andzia: | | 2 | |
Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l : y = − |
| x + 1 |
| | 3 | |
i przechodzącej przez środek okręgu o równaniu x
2 − 8x + y
2 = 10
Współczynnik a już sobie policzyłam
Nie wiem natomiast co mam zrobić z tym równaniem ... wyznaczyć x i y ? Czy mógłby mnie ktoś
trochę naprowadzić ?
23 mar 17:45
andzia:
23 mar 18:07
5-latek: Masz z tego rownania odczytac srodek tego okregu
x2−8x+y2=10
Patrzysz i widzisz ze srodek tego okregu ma wsporzedne S=(4,0) i teraz ta prosta k ma
przechodzic przez punkt S=(4,0)
23 mar 18:13
andzia: Czyli to będzie tak
y = ax + b
0 = 6 + b
b = − 6
czy dobrze to policzyłam ?
23 mar 20:49
andzia: Czyli to będzie tak
y = ax + b
0 = 6 + b
b = − 6
czy dobrze to policzyłam ?
23 mar 20:49
Janek191:

jest ok
23 mar 21:10
andzia: dziękuję bardzo
23 mar 21:11
5-latek: Nie weszsdl moj post (cos strasznie jak zwykle od poniedzialu muli
Ale napisalem tam ze spodziewalem sie troche innego pytania
czy wiesz dlaczego S=(4,0) ?
23 mar 21:13
andzia: Wyliczyłam to sobie tak :
x
2 − 8x + y
2 = 10
x
2 + y
2 − 8x − 10 = 0
x
2 + y
2 + Ax + By + C = 0
23 mar 21:32
Janek191:
Krócej:
( x − 4)2 − 16 + ( y − 0)2 = 10
( x − 4)2 + ( y − 0)2 = 26
S = ( 4 , 0) r2 = 26 ⇒ r = √26
==========
Na moim rysunku r jest za małe.
23 mar 21:36
andzia: no można i tak

I jeszcze na wiele innych sposobów

Dziękuję bardzo za pomoc
23 mar 21:49