Trapez
Tinlgia: Punkty A(6,1), B(3,5) oraz C(2,1) są wierzchołkami trapezu ABCD o podstawach AB i CD. Wyznacz
współrzędne wierzchołka D, jeśli wiadomo, że przekątne trapezu są prostopadłe.
23 mar 17:40
Janek191:

→
AC = [ 2 − 6, 1 − 1] = [ − 4, 0 ]
D = ( x , y)
x = 3
więc
D = ( 3 , y)
→
BD = [ 3 − 3, y − 5 ] = [ 0 , y − 5 ]
Iloczyn skalarny
→ →
AC o BD = − 4 *0 + 0*( y − 5) = 0 więc odcinki BD i AC są prostopadłe.
→
DC = [ 2 − 3 , 1 − y ] = [ − 1 , 1 − y ]
→
musi być równoległy do AB, więc
3*[ − 1 , 1 − y] = [ − 3 , 4]
[ − 3, 3 − 3 y ] = [ − 3 , 4]
3 − 3y = 4
3 y = − 1
=============
23 mar 17:56