qqq
fuy: Wyznacz równanie okręgu o środku A( −3,4 ) stycznego do prostej o równaniu y = 3x +1
|−3*(−3) + 1*4 −1| | | 12 | |
| = |
| |
√(−3)2 + 42 | | 5 | |
tak ?
23 mar 17:21
5-latek:
tak
jak widzisz na rysunku odleglosc punktu A od prostej y=3x+1 to promien tego okregu
23 mar 17:34
Janek191:
A = ( − 3 , 4)
3 x − y + 1 = 0
więc
| 12 | |
r = U{I 3*(−3) − 1* 4 + 1 I}{ √9 + 1 = U{ I − 12I} √10 = |
| |
| √10 | |
Odp.
| 144 | |
( x + 3) 2 + ( y − 4)2 = |
| |
| 10 | |
23 mar 17:37
Janek191:
| I 3*(−3) − 1*4 + 1 I | | I − 12I | | 12 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| √10 | | √10 | | √10 | |
23 mar 17:40
fuy: ahhh..źle spojrzałem stąd błąd w rachunkach
dzięki śliczne
23 mar 17:42
5-latek: Janek
obliczenia przyjalem na wiare . W koncu trzeba komus wierzyc
23 mar 17:42