matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
qqq
fuy:
Dane są liczby a,b takie,że a + 3b = −5 i ab = −1. Oblicz a
3
+ 27b
3
a + 3b = −5 / ^ a
2
+ 6ab + 9b
2
= 25 a
2
+ 9b
2
= 31 a
3
+ 27b
3
= (a + 3b)(a
2
− 3ab + 9b
2
) = −5(31 + 3) = −170 dobrze?
23 mar 17:03
prosta:
ok
23 mar 17:06