ciągi
abc: 1.Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie a1=6 i różnicy r=−3m−4. Dla jakich
wartości "m" ciąg ten jest malejący?
2. Liczby 2x+4, −5, −4 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz wartość x.
23 mar 16:51
prosta:
1. Ciąg arytmetyczny jest malejący gdy r<0
2. −4(2x+4)=(−5)2
23 mar 16:55
Maturzystka: 1. Ciąg jest malejący gdy r<0 stąd:
−3m−4<0
−3m<4
3m>−4
m>
34
2. Dla ciągu geometrycznego zachodzi równość b
2=ac, więc:
25 = (2x+4)(−4)
25= −8x −16
8x= 9
x=
98
Mam nadzieję, że pomogłam
23 mar 16:59