Naszkicuj wykres funkcji, proszę o pomoc..
uczeń : Nie wiem jak się za to zabrać, pomożecie?
23 mar 16:29
5-latek: Jesli nie wiesz to proponuje na poczatek zapoznac sie z definicja wartosci bezwglednej
i jak siew yzancza dziedzine funkcji
23 mar 16:34
AS: Bardzo prosto,tak jak każdej innej funkcji.
Tabelka , przyjąć różne wartości dla x,wyliczać y
i nanosić na układ współrzędnych.
W miejscach krytycznych zagęszczać x−y.
23 mar 16:37
Mila:

1)
rysujemy wykres funkcji:
| | x+1 | |
g(x)= |
| , x≠1, w tym celu przekształcimy do postaci kanonicznej |
| | x−1 | |
| | x−1+2 | | x−1 | | 2 | |
g(x)= |
| = |
| + |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
2) Pomijamy część wykresu leżącą po lewej stronie OY a tę z prawej " odbijamy " względem OY
23 mar 16:54
uczeń : Dzięki wielkie! Najgorsze było to że nie wiedziałem jak to przekształcić.. teraz już spoko!
23 mar 17:11
Mila:
2) Ustalasz wzór funkcji :
a) f(x) dla x≥1
b) wzór f(x) dla x<1 i x≠0
23 mar 17:34