logarytmy
Oliwka: Uratuje mnie ktoś i rozwiąże te 2 zadania ?

1.Wyznacz dziedzinę funkcji
a) f(x)=log
2(x
2−8x+12)
b)g(x)=log
0,1|2x+6|
2. Oblicz x z równania
2log
3 x=log
9 16
Z góry bardzo dziękuję
23 mar 16:01
5-latek: a) x2−8x+12>0 (a to potrafisz rozwiazac
23 mar 16:03
Oliwka: tak, tak ; )
23 mar 20:36
5-latek: No to proszse rozwiazac i napiasc dziedzine
23 mar 20:38
Alicja:
17 paź 15:29
Jolanta: x
2−8x+12>0
Δ=b
−4ac=64−48=16
Zaznaczamy na osi miejsca zerowe x=2 x=6 rysujemy parabole,ramiona w górę ponieważ a>0 (a=1)
Nad osią wykres jest dla x∊(−
∞,2)v(6,
∞)
|2x+6|>0
2x+6>0 v 2x+6<0
2x>−6. 2x<−6
x>−3 x<−3
x∊R\{−3}
17 paź 22:11
wredulus_pospolitus:
Joluś −−− zadanie sprzed 9 lat
17 paź 22:12
Jolanta: To nic,może kiedyś mus się przyda
17 paź 22:17
Jolanta: Komus
17 paź 22:18
17 paź 22:33
Eta:
@ Jolanty
popraw .....
odp: x=2
17 paź 23:14
Jolanta: A możesz mi pomóc ?
17 paź 23:19
Eta:
| | log316 | | 4log32 | |
log916= |
| = |
| =2log32 |
| | log39 | | 2 | |
to
2log
3x= 2log
32 , x>0
x=2
17 paź 23:22
Jolanta: 
o losie,ale wymyśliłam Dziękuję
17 paź 23:24
Eta:
Zdarza się

(oby nie za często)
17 paź 23:26