Ze zbioru liczb {1,2,3,...,2n+1} losujemy kolejno tRZY
Julian: Ze zbioru liczb {1,2,3,...,2n+1} losujemy kolejno trzy liczby bez zwracania i sumujemy je.
Oblicz liczbę elementów tego zbioru, wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania trzech liczb,
| | 73 | |
których suma jest liczbą parzystą, jest równe |
| . |
| | 143 | |
23 mar 14:47
Mila:
Z= {1,2,3,...,2n+1}
|Ω|=(2n+1)*2n*(2n−1)
W zbiorze Z jest n liczb parzystych i (n+1) nieparzystych.
Suma trzech liczb jest liczbą parzystą gdy wylosujemy trójki liczb:
(P,P,P)
(P,N,N)
A− wylosujemy trzy liczby parzyste
|A|=n*(n−1)*(n−2)
B− wylosujemy jedną liczbę parzystą i 2 nieparzyste
|B|=3*n*(n+1)*n
| | n*(n−1)*(n−2)+3*n*(n+1)*n | | (n−1)*(n−2)+3n*(n+1) | |
P(A∪B)= |
| = |
| |
| | (2n+1)*2n*(2n−1) | | 2*(4n2−1) | |
| (n−1)*(n−2)+3n*(n+1) | | 73 | |
| = |
| |
| 2*(4n2−1) | | 143 | |
Dokończ.
23 mar 17:20
es?: 8==============================>
31 mar 12:26
TwójWybawiciel: Odpowiedź to 13
31 mar 12:26
Mila:
n=6
2n+1=13
31 mar 18:15