planimeria
Tomek: Oblicz sumę długości przekątnych rombu, gdy długość boku wynosi 2.5 a promień okręgu wpisanego
w romb wynosi 1.2
23 mar 14:20
Janek191:

P = a* h = a*2 r = 2,5 * 2,4 = 6
| | 3 | |
P = 0,5 *2x*2y = 2x*y = 6 ⇒ x*y = 3 ⇒ y = |
| |
| | x | |
oraz
x
2 + y
2 = a
2
x
4 − 6,25 x
2 + 9 = 0 / * 4
4 x
4 − 25 x
2 + 36 = 0
Δ = 625 − 4*4*36 = 625 − 576 = 49
√Δ = 7
| | 25 + 7 | |
x2 = |
| = 4 ⇒ x = 2 |
| | 8 | |
Odp.
e = 2 x = 4
f = 2 y = 3
e + f = 7
=======
23 mar 14:31
Tomek: no taak
nie uwzględniłem twierdzenia pitagorasa i nie mogłem ruszyć
dzięki wielkie
23 mar 14:35
5-latek: jest jeszcze inny wzor na pole czworokata wpisqaneo w okrag
P= √(p−a)(p−b)(p−c)(p−d) gdzie p to polowa obwodu i a,b, c d to dlugosc bokow
23 mar 14:49