rownanie okregu
ObaMa: na to by rownanie x
2+ax+y
2+by+c=0 opisywalo okrag:
a) wystarczy, że a
2+b
2=c
b) nie potrzeba zadnych dodatkowych warunkow
c) wystarczy zalozyc ze a>0, b>0, c>0
d) wystarczy zalozyc ze c<0
czy moglby ktos w prosty sposob wyjasnic dlaczego d), a nie inna odpowiedz
23 mar 13:59
Janek191:
( x + 0,5 a)2 − 0,25 a2 + ( y + 0,5 b)2 − 0,25 b2 + c =0
( x + 0,5 a)2 + ( y + 0,5 b)2 = 0,25 a2 + 0,25 b2 − c
Jeżeli c < 0 , to − c > 0 i na pewno liczba 0,25 a2 + 0,25 b2 − c jest dodatnia
( równa r2)
23 mar 14:14
Tadeusz:
x2+4x+y2−6y−2=0
zauważ, że "szykując do zwinięcia" w kwadraty sumy bądź różnicy
(x2+4x+)−4+y2−6x+9−9−2=0
(x+2)2+(y−3)2(−2−13)=0
i toto zielone ma być ujemne bo przeniesione na prawą stronę
jest kwadratem promienia okręgu
23 mar 14:22