trygonometria
ana.: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć ujemne funkcje trygonometryczne? Albo odesłać mnie w jakieś
miejsce?
cos α = − 0,8 ⇒ sin α = p{1 − cos
2 α) = p{1 − 0,64) = √0,36 = 0,6
Czy potrafiłby mi ktoś powiedzieć na tym przykładzie? Chodzi głównie o to skąd pochodzi ten
wzór

sin α = p{1 − cos
2 α)
Dziękuję za wszelką pomoc
23 mar 13:48
Janek191:
sin2 α + cos2 α = 1 ⇒ sin2 α = 1 − cos2α ⇒ sin α = √1 − cos2α
23 mar 13:51
5-latek: NIgdzie nie bede Cie wysylal bo jestes ladna dziewczynka .
Przeciez znasz to
sin2x+cos2y=1 Musisz
to sin2x= 1−c0s2x to sinx = √1−cos2x lub sinx= −√1−cos2x
Teraz napisz w jakich cwiartkaach ukladu wspolrzednych sinus jest dodatni
23 mar 13:53
5-latek: U mnie zamiast y ma byc x (popraw
23 mar 13:56
PR: Pierwszą ćwiartkę wszyscy piją
drugą tylko sinus
trzecią tangens i kotangens
a czwartą kosinus.
23 mar 13:58
ana.: Jeśli chodzi o ćwiartki to wiem, w której +, w której −

Czyli jeśli natknę się na na ujemną
funkcję t., a potrzebny mi sinus powiedzmy do policzenia pola to mogę sobie go rozpisać na 1
trygonometryczną? I Bardzo dziękuję
23 mar 14:08
5-latek: Racja

Tylko ze autorki wytlumaczenie juz nie inteesuje . No coz
23 mar 14:09
PR: Daj przykład
23 mar 14:09
5-latek: A jednak ?
23 mar 14:10
ana.: I tak z wszystkimi funkcjami (przekształcamy różne funkcje t.)? Nie ma jakiś dodatkowych wzorów
czy czegoś takiego na ujemne funkcje? Jeśli tak to się bardzo cieszę

Arigato
23 mar 14:29
5-latek:

Alez oczywiscie ze istnieja kąty ujemne
Zgodnie z umowa za kagty dodatnie uwaza sie te ktore sa skierane przeciwnie do wskazowek ruchu
zegara
Natomiast kąty ujemne to te ktore sa siekierowne zgodnie z ruchem wskazowek zegara
WEz sobie np kat +315
o (bedzie on w 4 cwiartce a kąt −45
o tez bedzie lezal w 4
cwiartce
23 mar 14:43
5-latek: Sa jeszcze inne tozsamosci trygonometryczne
23 mar 14:45
ana.: Ah czyli jednak istnieją, o masz ci los to sb pomarzyłam
23 mar 15:04
5-latek: Albo taka
tgx*ctgx=1 (zadanie dla Ciebie; sprawdzic dla jakich kątow jet ona prawdziwa
23 mar 15:16
5-latek: | | sinα | | sinβ | | sin(α+β) | |
Albo taka tgα+tgβ= |
| + |
| = |
| |
| | cosα | | cosβ | | cosα*cosβ | |
23 mar 15:20
5-latek: Albo taka tg45o+ctg45o=2 (dlaczego ?
jak widzisz mozna sobie do woli wyprowadzac rozne tozsamosci
Ztymi najwaznieszymi zapoznasz sie na lekcjach
23 mar 15:27
23 mar 15:30
ana.: Danke schön
23 mar 15:37
5-latek: Na zdrowie
23 mar 15:39