postac kanoniczna
555: zapisz funkcje f(x)=−2x2+4x+5 w postaci kanonicznej
23 mar 11:43
Janek191:
f(x) = − 2 x
2 + 4 x + 5
a = − 2 b = 4 c = 5
więc
q = f( p) =
oraz
f(x) = a*( x − p)
2 + q
===============
23 mar 11:47
555: nie wychodzi mi ...
23 mar 13:03
J:
co nie wychodzi ?
23 mar 13:03
555: p= 1
a jak delta ?
23 mar 13:06
J:
nie trzeba .. teraz policz: q = f(1)
23 mar 13:07
555: wyszlo 7 tak
23 mar 13:12
J:
tak ... i teraz tylko podstaw do wzoru ...
23 mar 13:13
555: y=a(x−p)2 +q
y=−2(x−1)2+7
23 mar 13:15
J:
... i koniec
23 mar 13:16
555: y=−2(x2+1)+7
y=−2x2−2+7
y=−2x2+5
taki wynik
23 mar 13:18
J:
to postać kanonicza: y = −2(x−1)2 + 7
23 mar 13:20
555: dziękuję
23 mar 13:22