obliczyć całkę
dizz: ∫x*√x−1dx
23 mar 11:21
J:
podstaw: √x−1 = t , t2 = x − 1 , x = t2 + 1 , 2tdt = dx
... = 2∫(t2+1)*tdt
23 mar 11:29
dizz: wyszło mi x22−12
23 mar 11:41
J:
ile wynosi całka z t3 ?
23 mar 11:47
dizz: x44
23 mar 11:49
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
no to ... = 2 |
| t4 + 2 |
| t2 + C = |
| (√x−1)4 + (√x−1)2 + C |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
23 mar 11:52
dizz: 2*t4/4+2*t2/2 później za t podstawiłem √x−1
23 mar 11:55
J:
| | x2 | | 1 | |
i jak Ci wyszło: |
| − |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
23 mar 12:02