WSPÓŁRZĘDNE ODC.
maturzystka: Punkt P należy do odcinka o końcach A(−20,20) i B(60,60). Jeśli 4|BP|=|AB|, to punkt P ma
współrzędne? PROSIŁABYM BARDZO O POMOC
23 mar 11:08
J:
skorzystaj z faktu,że : BA→ = 4* BP→
23 mar 11:17
maturzystka: No tak,zatem wychodzi że |BP|=30 tylko co dalej?
23 mar 11:22
maturzystka: ?
23 mar 11:29
Janek191:

→
AB = [ 60 − (−20), 60 − 20] = [ 80 , 40 ]
→
BA = [ − 80 , − 40 ]
P = ( x , y)
więc
→
BP = [ x − 60 , y − 60 ]
oraz
→ →
BA = 4 BP
[ − 80 ,− 40 ] = 4 *[ x − 60 , y − 60 ] = [ 4 x − 240, 4 y − 240 ]
− 80 = 4 x − 240 i − 40 = 4 y − 240
4 x = 160 i 4y = 200
x = 40 i y = 50
P = ( 40 , 50)
============
23 mar 11:29
maturzystka: Dziękuję bardzo za pojaśnienie
23 mar 11:39