oblicz pole powierzchni graniastoslupow prawidlowych
Durciak :

Witajcie mam do was ogromną prozbe prosze o rozwiazanie dwoch zadan z matematyki
zad 1. Oblicz pole powierzchni graniastosłupów prawidłowych :
a ) rysunek ( tam jest 30 stopni) a tam gdzie kropka po lewej stronie ma być 6
B) rysunek TAM jest 45 stopni a tam gdzie ta kropka 3 ( na dole )
23 mar 10:40
J:
a) H = 6
| | H | | H | | 6 | |
|
| = tg60 ⇔ a = |
| = |
| |
| | a | | √3 | | √3 | |
| | a2√3 | |
V = |
| *H ... podstaw i licz |
| | 4 | |
23 mar 10:46
Durciak : Nie rozumiem wgl tego zadania
23 mar 11:02
Durciak : Ale dziękuje za początek
23 mar 11:02
J:
a wiesz jak się oblicza objętość graniastosłupa ?
23 mar 11:03
J:
sorry ....nie ... w tym zadaniu chodziło o powierzchnię, a nie objętość , zaraz Ci napiszę
23 mar 11:05
Durciak : V = Pp * H
Pp to polem podstawy
a H to jak wiadomo wysokość
23 mar 11:05
Durciak : Ok
23 mar 11:06
23 mar 11:06
Durciak : Ten wzór do pola powierzchni ?
23 mar 11:07
J:
tak
23 mar 11:08
Durciak : A do czego pottrzebne mi są te stopnie ?
23 mar 11:12
J:
tg600 = √3
23 mar 11:13
Durciak : Aha z tablic matematycznych bardzo dziękuję ! tak samo rozumiem mam rozbic w b i c ?
23 mar 11:19
J:
w przykładzie b musisz obliczyć wysokość H
23 mar 11:20
Durciak : i też pamietac o stopniach ?
23 mar 11:25