????????????
aaaa182: w okrąg wpisano trójkąt ABC obokach długości IACI=6, IBCI=3pierw.2 oraz wysokość ICDI= 3.
Oblicz miarę kata zawartego między bokiem AB a styczna poprowadzoną do okręgu w punkcie A.
23 mar 01:56
Eta:

|<DBC|=45
o i |<ACD|=60
o to |<DAC|=30
o
<CAE=
α −− kąt dopisany ⇒ |<CAE|=|<ABC|=α=45
o
To szkany kąt AED ma miarę : 45
o+30
0=
75o
23 mar 02:40
Eta:
No i może by tak choć raz napisać słowo
dziękuję ( bo więcej Ci nie pomogę!

Znasz takie słówko?
23 mar 02:42
Janek191:
@Eta
Lepiej się wyśpij, bo aaa182: już pewnie smacznie śpi
23 mar 08:21
aaaa182: DZIEKUJE BARDZO
23 mar 09:17
aaaa182: mam jeszcze pytanko czy mozesz mi powiedziec dlaczego <DBC ma 45 stopni ?
23 mar 09:29
Qulka: | | 3 | | √2 | |
bo sin∡DBC = |
| = |
| więc ∡DBC=45° |
| | 3√2 | | 2 | |
23 mar 09:41
aaaa182: dzieki
23 mar 09:46