ciągi
sto: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = 1 + 2x+3 + 22(x+3)2 + ... a następnie:
a) narysuj wykres funkcji f
b) podaj zbiór wartości funkcji f.
23 mar 00:10
Janek191:

x ≠ − 3
| | 3 | | 3 | |
f(x) = 1 + |
| + ( |
| )2 + ... |
| | x + 3 | | x + 3 | |
a
1 = 1
więc
| | 1 | | x+3 | | 3 | |
f(x) = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | 1 − q | | x | | x | |
oraz
I x + 3 I > 0
x ∊ ( −
∞ , − 6) ∪ ( 0 , +
∞ )
====================
y = 1 − równanie asymptoty poziomej
| | 3 | |
f( − 6) = 1 + |
| = U{1]{2} |
| | − 6 | |
więc
| | 1 | |
ZW = ( |
| , 1 ) ∪ ( 1 , + ∞ ) |
| | 2 | |
==========================
23 mar 00:47
Janek191:
Pomyłka

Powinno być
I x + 3 I > 3
23 mar 00:51
Qulka:

D:
| 2 | |
| <1 x∊(−∞;−5) u (−1;∞) |
| |x+3| | |
ZW: y∊(1/2 ;
∞)/{1}
23 mar 00:55
Janek191:
To ma dwie wersje !
23 mar 01:01
Qulka: różniące się licznikiem

dla mnie tam jest 2
23 mar 01:10
Janek191:
Pewnie jest 2 , ale powinien pisać wyraźniej
23 mar 08:19