Oblicz x
Grzegorz: Witam chciałbym pomóc mojej dziewczynie z zadaniem lecz sam nie za bardzo ogarniam jak je
zrobić mógłby mi ktoś pomóc?
Trzeba obliczyć x są trzy podpunkty
a) x
3+27=0 To ogarniam oczywiście x
3=−27 x=−3
| | π | |
b) 3*(x+ |
| )* (2x−4)=0 To jest dla mnie kosmos |
| | 2 | |
| | 3x − 4 | |
c) |
| =1 Tutaj pomnożyłem przez x+5 wyszło mi 3x−4=x+5 przeniosłem x na jedną |
| | x + 5 | |
liczby na drugą wyszlo 2x=9 podzieliłem przez 2 i wyszło x=4.5 czy to jest dobrze?
22 mar 23:08
Jacek: | | π | |
b) na pewno bez jakiejś funkcji trygonometrycznej przy tym x+ |
| ? |
| | 2 | |
22 mar 23:13
Grzegorz: na pewno
22 mar 23:16
Jacek: b) wyciągasz przed nawias 2 z czynnika (2x−4)...ostatecznie masz postać iloczynową funkcji
| | π | |
kwadratowej: 6*(x+ |
| )*(x−2)=0 |
| | 2 | |
| | π | |
, zatem pierwiastkami = rozwiązaniami tego równania są x=− |
| lub x=2 |
| | 2 | |
22 mar 23:19
5-latek: Liczba π jest taka sama pelnoprawna liczba jak liczba 2 czy np
√23
b) 3*(x+pi/2)(2x−4)=0
22 mar 23:19
5-latek: A Ty grzesiu lepiej sie staraj bo Cie wymieni na lepszy model
22 mar 23:20
Grzegorz: −π/2 i 2
22 mar 23:21
Grzegorz: e tam tak źle to jeszcze nie jest
22 mar 23:22
Grzegorz: a to c) to dobrze zrobiłem ?
22 mar 23:22
5-latek: c) dobrze oprocz tego ze brak zalozenia co do mianownika
22 mar 23:24
5-latek: bo dla x=−5 co dostaniesz ?
22 mar 23:25
Grzegorz: aa x+5≠0 ok Dzięki wielkie
22 mar 23:26
Jacek: a) tak, na tym poziomie jest rozwiązaniem takiego równania jest x=−3
c) dobrze, tylko nie napisałeś Dx=R\{−5}
22 mar 23:26
Grzegorz: Ok wszystko zrobione i przesłane do niej wielkie dzięki chłopaki
22 mar 23:29