pomocy
KaRoX: W trappezie ABCD AB||CD przekatne przecinaja sie w punkcie E. Pole trójkąta AEB = 15
a pole trójkąta DEC
wynosi 10 wyznacz −Długosc EC do długosci AE −Pole trapezu ABCD.
22 mar 23:04
Mila:

ΔABE∼ΔDCE cecha kkk
Skala podobieństwa:
Stosunek pól trójkątów podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
| PΔABE | | 15 | | 3 | |
| = |
| = |
| =k2 |
| PΔDCE | | 10 | | 2 | |
| | √2 | | 15√6 | |
PΔCEB= |
| *15= |
| =5√6 |
| | √3 | | 3 | |
P
ΔCEB=P
ΔAED=5
√6
P
ABCD=2*5
√6+10+15
P
ABCD=25+10
√6
22 mar 23:23
KaRoX: Dzięki Mam nadzieję ze jest dobrze
22 mar 23:29
Mila:
Przecież możesz przeliczyć sam jeszcze raz.
22 mar 23:33
Eta:
P=(√P1+√P2)2
p
1=15 P
2=10
P=(
√15+
√10)
2= 25+2
√150= 25+10
√6
22 mar 23:34
5-latek: Milu 
czasami az trudno powstrzymac sie od smiechu
22 mar 23:37
Eta:
To jeszcze tak

skala podobieństwa trójkątów o polach P
1=15 i P
2=10
| | √3+√2 | |
P= (k+1)2*P2 ⇒ P=( |
| )2*10= (√3+√2)2*5= 25+10√6 |
| | √2 | |
22 mar 23:43