Planimetria
Meteo: Dany jest trójkąt równoramienny ABC. Punkty D i E dzielą przeciwprostokątną BC na trzy odcinki
równej długości. Oblicz cosinus kąta DAE.
22 mar 22:30
Eta:

Jeden ze sposobów:
Z tw. kosinusów w trójkącie DEC
| |DC|2+|CE|2−|DE|2 | | 4 | |
cosα= |
| =........... = |
| |
| 2*|DC|*|CE| | | 5 | |
22 mar 23:27
pigor: hmm, .. , o kurde dobre tylko, że nijak ma się treść zadania do rysunku,
i odwrotnie rysunek do treści

, to tak jak z pogodą,dlatego już wiem dlaczego
ten nick
Meteo...
23 mar 01:26
Eta:

No dobra

masz rację ( chochlik namieszał

Na moim rys. mają być oznaczenia takie jak rys 2
reszta jest ok
Dzięki za " cenną" uwagę..... widać ORMO czuwa
23 mar 01:46
Eta:
Można dopasować oznaczenia w treści zadania do mojego poprzedniego rys.
i wszystko będzie jasne

( literki niczego tu nie zmieniają)
Taka treść zadania:
W trójkącie prostokątnym równoramiennym ABC punkty D i E dzielą
przeciwprostokątną AB na trzy odcinki równej długości
Oblicz cosinus kąta DCE
23 mar 01:55